Borås Arena tio år! – Del 1

Året är 2005, löparbanorna längs det gröna gräset på Ryavallen värms av solen som står högt på himmelen. Läktarsektionerna ekar tomma och den enda aktivitet man kan uppfatta är små trippande steg från fåglarna som kommit på besök.

Arenan som sedan tidigt 40-tal varit vår hemmaborg har nu gått i pension och lämnat över stafettpinnen till det orangea monumentet Borås Arena. Ett stenkast bort har nämligen över 17.000 människor samlats för fotbollsfest denna dag.
Hundra miljoner bygget är färdigställt och Borås kan stoltsera med en modern arena med enorm potential och goda faciliteter.

Någonstans kan man säga att detta lade grunden för det Elfsborg som vi känner idag. En framgångssaga utan dess like, en tid då vi radat upp segrar och mottagit stora internationella klubbar på vårt konstgräs. Jag ska nu guida er igenom ett decennium av minnen, framgångar och annat smått och gott!

Välkomna till Borås Arenas tioårsjubileum på Gulsvartpassion!

ife_110815_ifkg_462_HDR


ARENABYGGET 2003 – 2005

Det första spadtaget togs rent symboliskt den 31 december 2003, men det dröjde fram till vårkanten 2004 innan det fullskaliga arbetet startades. Vi denna tidpunkt studerade jag på gymnasiet vid Knalleland, så jag fick äran att uppleva arbetsplatsen från ganska nära håll vid flertalet tillfällen. Arbetet pågick intensivt under cirka 15 månader. Bygget som gick på cirka 110 miljoner satte standarden för arenabyggen i Sverige. Arenan byggdes och ägs av Borås Arena AB. Ett bolag som ägs till 100% av IF Elfsborg. Vilket gör att inga utomstående krafter kunde styra över namnet på arenan eller utformandet och genomförandet. Till sist så stod vår nya borg redo och inflyttningsklar till premiären 2005.


2005 – Början på en ny era
Med den nya arenan på plats sattes också startskottet på utmaningen att öka intresset för IF Elfsborg ytterligare och utmana storstadsklubbarna om de ädlaste medaljerna, de bästa värvningarna och den rent ekonomiska biten förstås.
En dag i februari 2005 avslöjades också att trotjänaren Anders Svensson skulle återkomma till föreningen efter ett antal år i engelska Premier League, han fick sedermera sällskap av en annan Svensson nämligen Mathias och båda dök upp första gången mot Kalmar FF en sommardag i juli. Tifoarrangemanget med texten ”Boys are back in town” tillsammans med Borås Arenas än idag bästa publiksiffra 17 083 visade verkligen övriga fotbolls-Sverige att detta var på riktigt!

elfsborg_2

Värt att notera var också att under 2005 var det Ålgårdsläktaren som innehöll en klacksektion, något som blev ganska kortvarigt och redan mot slutet av säsongen i en höstmatch mot Helsingborg hade Elfsborgsläktaren, vårt nu mera trogna hem premiär! Det första året på Borås Arena bjöd annars på ett rejält uppsving rent publikmässigt, det arrangerades tifo-arrangemang av högsta klass och överlag ett inkörnings år för samtliga inblandade.
Publiksnitt: 10 745


2006 – Borås blir en guldstad igen!
Var året då allt arbete med att etablera Elfsborg som en klubb i toppen också fick resultat spelmässigt, publikmässigt och titelmässigt! Det hittills bästa publiksnittet på arenan sattes föga förvånande detta år. 12 176 landade siffran på tack vare fantastiska tillställningar mot rivalen Blåvitt, guldutmanaren AIK och självklart den fantastiska guldmatchen mot Djurgården! (En match som var slutsåld redan i september om jag inte minns helt fel, jag fick åtminstone köpa en biljett i andra hand för 500:-) 2006 var också året då nuvarande inmarschlåt ”Stå upp för Elfsborg” kom till, spelades in och började användas frekvent.

Det var också året då vi Boråsare för första och sista gången (Tack och lov) fick frysa i vinterkylan till Royal League matcher. Ni vet den där Nordiska ligan som egentligen bara FC Köpenhamn brydde sig om och som tacksamt gick i pension lagom till vår storhetstid. En annan rolig anekdot är att sista träningen inför guldmatchen besöktes av relativt mycket publik och tränare Magnus Haglund var helt lyrisk över det inträffade!
Publiksnitt: 12 176


2007 – Fotbollsfeber och Spanjorer på besök!
Var året då diskussionerna om en utbyggning av arenan tog fart igen. Det diskuterades flera loger för sponsorer, möjligheten att sätta en våning till ovanpå Knallelandsläktaren ja till och med utskjutbart tak diskuterades. Men som ni förmodligen känner till stannade dessa diskussioner upp och lika bra var nog det eftersom arenans kapacitet är bra som den är både då och nu. Men det var även året då Elfsborg för första gången spelade Champions League kval på arenan och så småningom även gruppspel i dåvarande UEFA-Cupen (Nu mera Europa League) för första gången.
Jag minns den svala sommarkvällen och mötet mot Valencia lite extra mycket, det var i princip avgjort på förhand, men bara känslan av att se Elfsborg som tidigare år harvat i mitten av den Allsvenska tabellen spela mot ett av Spaniens absolut bästa lag var magisk. Det faktum att vi lyckades göra mål räckte för att glädja mig!

if-elfsborg-valencia-cf-boras-sverige-940738

När det sedan blev dags för premiär i UEFA-Cupen mot AEK Athen dök dessvärre bara 4175 åskådare upp, kanske hade folk på förhand förväntat sig mycket större lag och en Champions League dröm som skulle gå i uppfyllelse. Men detta gruppspel satte startskottet för en Europavistelse som varar än idag.
En annan rolig anekdot från 2007 är att ett Boråsderby serverades på arenan mellan Norrby IF och Elfsborgs U21 lag!
Publiksnitt: 11 866


2008 – Manifestation, hamburgare och Intertoto!
Säsongen 2008 var händelserik i många avseenden och Borås Arena som sådan var i fokus ett flertal gånger. Vi kan börja med den uppmärksammade ”UEFA Skandalen” gällande hamburgare. Det stod klart att Borås skulle bli värdstad för U21-EM nästföljande år och som vanligt när UEFA är inblandat är det bara pengar, makt och sponsorer som betyder något. Detta ledde till att de ville tvinga Max hamburgerrestaurang att hålla stängt på matchdagar för EM p.g.a ett tydligt sponsoravtal med Mc Donalds som vägrade se annan försäljning på arenan. Trist, småaktigt och oförskämt tycker jag!

Vidare hamnade arenan i fokus igen, denna gång utanför fotbollssammanhang när två av de stora panoramaglasen som vetter ut mot Ålgårdsläktaren upptäcktes trasiga, vilda spekulationer drog igång i media om det var sabotage, pistolskott eller bara en allmän spricka som utvecklats till något större p.g.a vädermässiga förhållanden, det visade sig vara det sistnämnda.  Vidare fick nya lagförslag gällande bland annat ståplats och läktarkultur uppmärksamhet på arenan när vi mötte rivalerna från Göteborg och en samlad aktion, i form av tyst protest genomfördes under första tjugo minuterna av matchen. Detta för att påvisa hur fotboll blir rent stämningsmässigt utan klackarnas passion!

Europaspelet detta året gick inget vidare dessvärre, efter att ha mött diverse bondelag i den fruktansvärt osexiga Intertoto-Cupen kvalade vi in till UEFA-kval men åkte där på förlust mot Irländska Saint Patricks och uttåget var ett faktum.
Publiksnitt: 9 513

2009 – En magisk Europamatch med en magisk Keene!
Denna säsong bjöd på en del godbitar, bland annat så snuvades Blåvitt på SM-Guldet på egen hemmaplan, men även på talangen Per Frick som provspelade för Elfsborg blott 17 år gammal detta år! ”Jag gillade inte Stockholm som stad när jag var där. Borås gillar jag och Elfsborg är en bra klubb och jag kommer få spela bra fotboll. Det blir en nyttig utbildning” sa Per till Värmlands Folkblad då det begav sig.

Säsongen i övrigt bjöd på flera stora matcher bland annat hemmapremiären mot Hammarby som dök upp med halva Stockholm i släptåg (Klart alla ville se deras sista premiärmatch innan sejouren i Superettan) Men det minne som lyser starkast från detta år är ändå den magiska matchen hemma mot SC Braga. Portugiserna som briljerat ute i Europa och faktiskt vann Europa-League något år senare lyckades inte göra ett riktigt spelmål (Bortsett från en straff) på oss under 180 minuter i dubbelmötet. James ”Machine” Keene som förövrigt gick på sprutor för skada/sjukdom denna match stängde fabriken med sina två vackra mål och succén var ett faktum!

Infor-IF-Elfsborg-FK-Suduva-Upp-till-oss-sjalva-att-avgora-pa-hemmaplan

Playoff-rundan bjöd sedan på Italienskt motstånd i form av Lazio som visade sig vara några nummer för stora, vilket inte var något konstigt alls. Men återigen avancerade IFE långt i europaspelet och antalet Europeiska storklubbar som besökt vår stad växer mer och mer.
Publiksnitt: 9 719

Jag tänkte även passa på att bjuda på några TIFO-Favoriter som förgyllt Borås Arenas läktare under dessa åren,
Så titta och njut så hörs vi snart igen – Då med del två i Borås Arenas 10 år gamla historia! (Dela gärna inlägget om ni tyckte om läsningen)

GTS-20-000

Sex-halsdukar-till-Guliganerna-2005

1904

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s