På Elfsborgsläktaren: The Yellowship

Hej gulsvarta vänner!

Starten på årets Allsvenska säsong har inte blivit som någon av oss tänkt eller hoppats på, men alldeles oavsett så står vi där och sjunger fram eleganterna på Elfsborgsläktaren. I fjol såg The Yellowship dagens ljus och nu är grabbarna i grupperingen ett ständigt återkommande inslag på vår ståplatsläktare.
Jag har fått möjligheten att ställa lite frågor till vårt senaste tillskott i den gulsvarta gemenskapen för att få en bättre bild av vilka de egentligen är och hur deras supporterskap ser ut, häng med!

30740004_10214222671348438_7123799693934460928_n

Vilka är The Yellowship?
Vi är en relativt nystartad supportergruppering på sex killar mellan 23 och 28 år gamla som går på Elfsborg och gör allt vi kan för att stötta di gule till seger.

Hur fick ni idén till namnet?
Namnet är en anspelning på ordet ”fellowship” (ungefär: kamratskap, gemenskap). Inspirationen kommer från Sagan om Ringen där en grupp kallar sig just för The Fellowship. Så i vårt fall innebär det att vi är ett gult kamratskap.

Har ni bakgrunder sedan tidigare på Elfsborgsläktaren? Eller är ni nyligen frälsta?
Vi har alla stått på Elfsborgsläktaren i många år men aldrig varit organiserade i någon gruppering tidigare, bara i Guliganerna. Vi har dock blivit än mer aktiva sedan vi startade The Yellowship. För bara några år sedan kände vi alla inte varandra och var då uppdelade i två kompisgäng på 3 personer vardera. Då kunde det hända att två kanske inte kunde närvara på en match vilket gjorde det betydligt tråkigare för den tredje som då fick gå till matchen själv (även om du, som bekant, aldrig är ensam där). Starten av The Yellowship under 2017 har inneburit att det numera i vårt kompisgäng alltid finns flera personer som går på matcherna. Vilket i sin tur har gjort det än roligare att gå på Elfsborg, trots att resultaten inte riktigt gått som man önskat.

Vad anser ni kännetecknar en positiv supporterkultur?
En kultur där alla på läktaren drar sitt strå till stacken för att hjälpa Eleganterna till seger. I vårt fall innebär det att stå i klacken och skrika stämbanden ur led samt bidra till den visuella effekten genom klapp, hopp och flaggviftning mm. Sedan är det kanske så att alla inte kan eller vill stå och skrika och hoppa i 90 minuter bland flaggor och allt ljud (orimlig tanke för oss). Då finns det andra sätt man kan bidra till att skapa bättre stämning kring Elfsborgsmatcher. Donera pengar till GTS (Guligan Tifo Support) som under åren gjort helt fantastiska tifon som gör en ännu lite stoltare att kalla sig själv Elfsborgare. Men framför allt gäller det att i så stor utsträckning som möjligt ta sig till arenan på matchdag.

Jag delar verkligen deras syn kring vad Positiv supporterkultur faktiskt innebär.
Det är oerhört glädjande och läsa om andra individers enskilda engagemang för att främja just kulturen kring IF Elfsborg. När Di gule sparkade boll nere i Kalmar förra helgen fick jag möjligheten att växla några ord med en av dom och det märktes verkligen att det finns fullt med vilja och kämpaglöd för att stödja Elfsborg inom grupperingen.
Denna sortens initiativ med olika mindre kompisgäng som bildar sina egna sektioner eller grupperingar, men samtidigt lever efter de värderingar kring positivt supporterskap som finns på läktaren i allmänhet tror jag är en viktig nyckel och framgångsfaktor för att fortsätta öka stödet och tillväxten inom supporterskaran kring IF Elfsborg på lång sikt.

30712998_10214222671388439_6722242147501735936_n

Vilka är era bästa Elfsborgsminnen?
Självklart dyker Guldmatcherna 2006 och 2012 upp som mycket fina minnen.
Utöver det så har matchen mot Gais borta 2012 även en varm plats i hjärtat samt premiärmatchen mot Djurgården borta 2015. Det finns också något mycket vackert med de gånger vi supportrar tillsammans kraftsamlar och lyckas få iväg riktigt stora bortaföljen, som till exempel Norrköping 2012 och Halmstad förra året.

Om ni fick välja några riktiga drömmotståndare till Elfsborg, vilka hade ni valt och varför?
Varierar något mellan olika medlemmars personliga relationer till klubbar i övriga ligor, men det hade varit riktigt gött att som ”lilla Elfsborg” få sätta dit klassiska storklubbar som Chelsea, Tottenham och Milan. Eller varför inte en bortamatch mot Union Berlin på arenan som klubbens egna supportrar hjälpt till att bygga, på tal om positiv supporterkultur.

Vilka är de absolut viktigaste ingredienserna på eran fredagstacos?
Ingen fredagstacos känns riktigt komplett utan en riktigt kall öl till. Gärna upphälld i ett fint glas men det fungerar precis lika bra ur burk eller flaska. Det viktiga är att den är väl kyld.

Om ni fick agera DJ’s en hel bussresa till bortamatch, vad får vi garanterat lyssna på då?
Det hade nog blivit väldigt mycket gott och blandat. Vi har ganska olika musiksmak, men några exempel på vad som hade garanterat hade spelats är bob hund, Ebba Grön, en hel del hiphop, en och annan rocklåt samt några “skojlåtar”. Allt detta hade självklart kombinerats med en hälsosam dos Elfsborgsmusik.

Tack för att ni ställde upp på intervju till Gulsvart Passion, vad vill ni hälsa till alla gulsvarta läsare?
Två “ta:n”. Ta er till matcherna och ta en öl

Detta var allt för denna gången. men precis som vår tränare Thelin säger ”Ha tålamod” det kommer givetvis fler texter och intervjuer här på bloggen framöver!
Tills dess, håll fanan högt i med som motvind för vårat kära IF Elfsborg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s